VÁNOČKA



Tak já si tady postesknu nad ztrátou své pětileté práce, energie, lásky a času vy tady furt řešíte jen to žrádlo! :D Nuže: tady máte mou vánočku: 120 g másla (můžete na půlku se sádlem, je pak křehčí a chutnější, ale mívá tendenci se roztékat do stran, tak pozor), 80 g cukr krystal, 3 žloutky, špetka soli, muškátový oříšek, kůra z citronu, vanilkový cukr, jedno droždí, 1/4 litru mléka, 500 g HLADKÉ mouky, hrozinky, rum, mandle na posypání, vejce na potření. Takže: přes noc si nechte ve skleničce v rumu nacucat rozinky. Druhý den pak do vlažného mléka dáte droždí, cukr, sůl a vanilku. Až jsou kvasnice na povrchu mléka, přidáte ostatní ingredience, vypracujete kynuté těsto (jak jsem psala, já se nezdržuju zbytečným hnětením) a přikryté čistou utěrkou necháte na teplém místě vykynout. Pak si hodně pomoučíte podložku a mějte dost mouky i po ruce, vytvoříte si 9 bochánků, ze kterých jen tak rukou vytaháte válečky (válet se vám asi budou spíše hůř), na plech mlasknete pečicí papír a přímo na něm upletete něco, co se bude aspoň částečně podobat vánočce (4 válečky dole, 3 válečky střední vrstva a 2 válečky hore). Hotovou vánočku propícháte nalámanou špejlí, aby se vám při pečení nerozjela do všech stran, potřete vejcem, posypete mandlemi a pečete prvních cca 7 minut při 200 stupních, jakmile zčervená, tak si teplotu stáhněte na 170 nebo 150 a asi hodinu dopečete. Tu teplotu a čas ale berte orientačně, každá trouba peče jinak. Hotovou můžete ještě potřít rozpuštěným máslem a lehce pocukrovat. A pak už jenom žerete a žerete a chystáte se duševně na to, že druhý den budete péct znovu, páč je fakt luxusní.
PS: myslím si, že ta hladká mouka dělá hodně a je lepší než polohrubá. Každá žena má jiné zvyky, pokud ale chcete, aby to byla vánočka podle Morgany, tak jedině hladkou, přátelé, za každé situace hladkou!

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA