PAMPELIŠKA

 Ono to tak sice nevypadá, ale přešli jsme do jara a i když dneska třeba u nás sněží, tak jsem se rozhodla vložit sem další bylinkový článek a pro dnešní den jsem zvolila pampelišku. Říká se jim taktéž smetánky nebo kačince, ale vím, že těch názvů tato rostlinka s nádherně sytým žlutým květem má mnohem víc, protože jsme zemí bohatou na krásná slova. Díky své barvě není divu, že je pampeliška zasvěcena bohu Belenovi a jen při pohledu na palouk prosycenou její žlutí máte pocit, že se dobíjíte stejně jako když jste vystaveni Slunci. U pampelišky se sklízí nejenom květ na výrobu lahodného medu nebo listy, které se dají sušit, ale i kořen, který se sbírá zejména v období března a dubna. Pamatujte si, že záleží na tom, kterou část rostliny chcete sbírat a řiďte se podle fáze Luny u kterých platí, že pokud Luna dorůstá, veškerá energie, síla a moc rostlin je v nadpozemní části, zatímco když Luna couvá, tak jde síla do podzemní části, tudíž do kořenů. Pokud tedy chcete sbírat kořeny, sbírejte v době, kdy Měsíc couvá. Pampeliška má strašnou spoustu léčivých účinků, stačí si ji zadat do vyhledavače a budete zírat, na co všechno je dobrá. Když máte čerstvé lístky a květy, můžete je pojídat včetně stvolů na procházce rovnou anebo si je nasbírat do jarních salátů, usušit na čaj nebo na výše zmíněný med. Je to perfektní bylina pro detox těla po zimě, proto není divu, že ji sbíráme mezi prvními rostlinami. Dále se používá na léčbu potíží se žaludkem a trávením, podporuje funkci jater a slinivky, ocení ji i žlučník, je velmi vhodná pro léčbu močových cest a očistu ledvin od kamenů, odvodňuje a štěpí tuky. Snižuje cholesterol, ocení ji i diabetici a lidé, které trápí revma či dna. Má protirakovinné účinky, což už v dnešní době pochopili i vědci z Ameriky

:D Je toho opravdu velká spousta, takže se nebojte zařadit pampelišku do jarního jídelníčku, protože to váš organismus určitě ocení :-) Morgana

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA