LILITH


Zmínka o Lilith se nachází už v sumerské mytologii před 5000 lety. Jako společnice bohyně Innany, královny nebes, shromažďovala muže z válečných polí k posvátným rituálům. Podle jiné legendy žila Lilith v posvátném Innanyně stromě, doprovázená moudrým hadem a divokým ptákem Anzu. Tato stvoření byla částí Lilithiny nezkrotné povahy, což Innana nechápala a požádala svého bratra Gilgameše, aby strom porazil. Had byl zabit, pták Anzu uprchl do hor a Lilith zmizela v pustinách.
Tento příběh může být základem známého hebrejského mýtu o Lilith jako první ženě Adamově. Podle jedné verze legendy, Jahve stvořil jak Adama, tak i Lilith ze země. Na stvoření Lilith použil nečistou sedlinu, zatímco Adama stvořil z čistého prachu. Adam proto očekával od Lilith určitou podřízenost, což hrdá Lilith odmítla a po závěrečném konfliktu s Adamem prchla do pustin poblíž Rudého moře, kde se sblížila s démony zla a stala se matkou démonických dětí, Lilim. Mezitím Jahve stvořil pro Adama novou ženu, tentokrát z Adamova žebra, kterou pojmenoval Eva. Tato žena byla stvořena z Adama a na rozdíl od Lilith nebyla tedy svébytným stvořením. Lilithina vzpoura ale nezůstala bez potrestání. Byla pronásledována božími posly a její děti vražděny po stovkách. Hrůza a bolest, již prožívala, způsobila, že se počala mužům mstít tím způsobem, že je v noci navštěvovala jako démonická bytost a vysávala jim veškerou životní sílu. Jiné zdroje uvádí, že byla Bohem ztrestána tak, že sama musela zabíjet nemluvňata.
Existuje však ještě další verze legendy o Lilith. Podle ní na počátku stvořil Bůh ženskou bytost z ohně. Ta však odmítala být po vůli Adamovi, spojila se s hadem (či se jím dokonce sama stala) a odešla do temnot pekla. (Některé zdroje dokonce uvádí, že Lilith v podobě hada podala Evě jablko ze stromu poznání.) Bůh Lilith po třikráte vyzval k navrácení a poslušnosti a ona po třikráte odmítla. A tak byla odsouzena žít v temnotě a rodit děti démonům. A Bůh stvořil z Adamova žebra Evu. Poslušnou družku. Ve starých pramenech představovala Lilith Bohyni – Matku, ženu pokušitelku, svůdnici s ďábelskou mocí. Bytost, ze které bude mít muž navždy strach, ale k níž bude zároveň neodolatelně přitahován. A tak Adam pokaždé, když objímá Evu, zároveň bolestně touží po plameni Lilith.
Pověstí o Lilith by se samozřejmě dalo nalézt daleko více. Každopádně, i když shrneme veškeré dostupné pověsti o Lilith, dostaneme se k tomu, že to byla krásná žena s poněkud svéhlavou povahou a vlastním názorem na život.
Lilith astrologicky, je definována, jako druhé ohnisko eliptické dráhy Luny. Tato definice vychází z teorie Doma Neromana z roku 1933
V astrologii tedy reprezentuje naši temnou stránku. Temnou stránku duše ve všech jejích negacích. Sexualitu ve všech jejích podobách, pudovost, karmické zatížení. Černá Luna představuje prázdnotu, touhu, tmu nebo naopak přebytek a maximální naplnění. To, co nám zůstává ukryto, to, před čím se schováváme, to, co nechceme nalézt či nás dokonce pobuřuje. Boří veškeré předsudky a zajeté rituály běžného života, vytahuje na povrch „ nenormálnost“.
V karmické astrologii znázorňuje lilith cokoliv nedořešeného z minula, dluhy, dlouho odkládané situace, připomíná staré věci, události, myšlenky, finanční zatížení. Vše, co jednou přijde a my se s tím budeme muset vyrovnat. Ukazuje mimo jiné i na rizika úmrtí s ní spojená.
(Zdroj: moudré knihy a internety)


Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA