RŮZNÉ SADY TAROTOVÝCH KARET


SADA VISCONTI-SFORZŮ
Jedna z nejstarších známých karetních sad má kořeny na konci 15. století a byla vytvořena pro italskou rodinu Visconti-Sforza. Teprve mnohem později byla doplněna o další karty, které nahradily chybějící listy. Tento tarotový balíček je možná nejkrásnější a nejbohatěji zdobenou sadou, jaká vůbec existuje. Je uznávána jako skvělý příklad malířského umění miniatur renesančního symbolismu. Původní balíček obsahoval karty jako Víra, Naděje a Dobročinnost. Malá arkána zase obsahovala pro každou barvu figuru rytířky a ženského pážete. Žádná z nižších karet Malé arkány však nebyla ozdobena obrázkem.
MINCHIATE ELRURIA
Tarot známý v Toskánsku jako Minchiate se v této italské oblasti používal počátkem renesance. Tato sada byla zhotovena ve Florencii kolem roku 1725. Představuje kombinaci pohanské mytologie, živlů, ctností a znamení zvěrokruhu. Vyznačuje se zvláštní strukturou, ale současně i úchvatným a bohatým výtvarným provedením. Ačkoliv nižší karty nejsou nijak zvlášť zdobené, spatříme na nich prazvláštního satyra, jednorožce či ježka. Sada se skládá z 97 karet. Prvních 35 karet se nazývá "papi" a jsou číslované římskými číslicemi. Nemají žádné názvy. Dalším pěti kartám se říká "arie" a jdou za sebou v následujícím pořadí: Hvězda, Měsíc, Slunce, Svět a Poslední soud. Ani karty s figurami nejsou označeny žádnými názvy.
RIDER-WAITEOVA SADA
Dr. Arthur Edward Waite (1857- 1942) byl seriózní badatel zabývající se vším, co nějak souviselo s okultismem. Tvrdil, že skutečný tarot je symbolika. Pod jeho přísným dohledem navrhla Pamela Colman Smithová 78 karet. Všechny karty této sady jsou obrázkové včetně nižších listů Malé arkány. Tato sada se na veřejnosti poprvé objevila roku 1910. Od té doby se dočkala mnoha dalších vydání. Původní balíček Waitea a Smithové je dnes znám pod jménem Rider-Waiteova sada. Jeho podoba přesně zachovává barvy i podobu originálu.
CROWLEYHO TAROT ČILI THOVTOVA SADA
Podobně jako mnoho dalších okultistů z počátku 20. století si špatnou pověst vysloužil také Aleister Crowley. Tento charismatický a výjimečný muž nicméně během druhé světové války, jen několik málo let před svou vlastní smrtí v r. 1947, vytvořil nádhernou sadu tarotových karet. Obrazy na kartách odrážejí eklektický charakter Crowleyho okultistické filosofie. I zde najdeme alchimistickou a astrologickou symboliku. Crowley úzce spolupracoval s malířkou Friedou Harrisovou, aby do obrazů na kartách vložili rovněž tajné učení Zlatého úsvitu. Tato sada se stala jednou z nejpopulárnějších. Barvy, charakter vyobrazení i geometrické symboly proměnily každou kartu v umělecké dílo. Výklad ezoterické hloubky těchto karet může být nicméně obtížnější než výklad listů z jiných sad. Crowleyho tarot se od ostatních liší tím, že sice obsahuje rytíře, prince, princeznu a královnu, ale nenajdeme v něm krále. Všechny číslované karty Malé arkány jsou označeny klíčovým slovem. Také Velká arkána se zásadně liší od tradičních sad. Skládá se z 24 listů včetně tří karet "Mágů".
KRYSTALOVÝ TAROT
Moderní sadu tarotových karet inspirovanou malířem Gustavem Klimtem ilustrovala pro Lo Scarabeo umělkyně Elisabetta Trevisanová. Klimt byl koncem 19. století jeden z nejvýznamnějších představitelů secese. Tato sada v sobě skrývá mystické poselství. Obrázky byly vyvedeny temperovými barvami a pastely. Výsledkem je jemná kombinace barev. Mnoho obrázků působí, jako by se jednalo o skleněné vitráže. Krystalový tarot vás zve do světa prostoupeného klidem a harmonií. Každá z karet navozuje s naprostou přesností atmosféru prodchnutou příslušnými vlastnostmi a archetypy, které každý konkrétní list symbolizuje.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA