WICCA


Prvním náboženstvím, které se vůbec na zemi vyskytlo, bylo šamanství. To existovalo již od pradávna, dříve, než se vyrojily jiné skupinky, které pod tou či onou vírou začaly praktikovat různé blahé či neblahé činnosti. Šamani byli léčitelé, znalí bylin, léčebných postupů, rituálů, kteří dokázali pomoci i s nemožným. Jinými slovy to byli muži a ženy, kteří ve svých hlavách a i rukou měli neskutečnou moc. Byli mocní, protože byli znalí, protože věděli. Většinou ke své moci přišli ve změněných stavech vědomí, do kterých se dostávali tak, jak to mnozí praktikují i v současné době: drželi půst, používali halucinogenní látky, meditovali, zkrátka dostávali se do stavů, ve kterých byli schopni promlouvat s Vesmírem. Tak se dostávali i do komunikace a kontaktu s přírodou, přírodními živly, zvířaty, rostlinami a duchy lesů. Jejich vědomosti byly přísně tajné, nebyly určeny pro veřejnost.
Ze šamanství pak vzniklo náboženství zvané Wicca. Narozdíl od ostatních náboženství, které nutí druhé věřit pouze v jednoho jediného Boha, který sídlí někde v nebesích, a své ovečky se snaží přesvědčit o své vlastní pravdě, která je v jejich prospěch a to nejen finanční, Wicca uctívá Boha a Bohyni, kteří nesídlí nikde jinde než v nás samotných a projevují se ve veškeré přírodě kolem nás. Toto duální náboženství uctívající Boha i Bohyni stejnoměrně hlásá vřelost, lásku, všudypřítomnost božství. Věří v reinkarnaci, ale odmítá rčení, že svou existenci začínáme ve formě rostlin, stromů a zvířat, než si "zasloužíme" inkarnaci do lidského těla.
Morální krédo Wiccy je: dělej tak, abys nikomu ničím neublížil, ale zároveň abys neublížil ani sám sobě. Využívá i magii a to zejména jako nástroj k vysvěcení rituálních prostor, ke zlepšení sebe sama a světa kolem. Wicca také nevnímá magii jako prostředek, kterým by se mělo donutit přírodu, aby konala vše ve prospěch nás lidí. Dle ní je magie harmonický posun energií k dosažení žádané změny. Chrámy, kostely a katedrálami přívrženců Wiccy jsou louky, lesy, pláže, zkrátka jakákoliv přírodní prostranství. Z toho vyplývá, že věnovat se Wicce můžete kdekoliv.
Wicca nemá žádná psaná pravidla, která by jako jediná byla ta "pravdivá", ani nemá sepsané rituály, které jsou ty jediné možné a použitelné. Každý Wiccan si může používat rituály své, i bezejmennou Bohyni s Bohem si může pojmenovat, jak se mu zlíbí. Ve Wicce nejsou žádná omezení a už vůbec nezakazuje např. sex, protože sex patří do života, a je formou, jak se oprostit od každodenních starostí, jak se podělit s druhým o to, co jiným nenabízíme, zkrátka vnímá milování nejen jako formu k plození dětí. Je to náboženství bez omezení, ohraničení, limitů, zákazů, příkazů. Každý, komu je Wicca sympatická, by měl ale vše konat v lásce, nikomu neubližovat, ale zároveň mít v úctě Přírodu, Slunce a Měsíc a vše, co nám nabízejí. Oni nám totiž odhalují svá tajemství, pomáhají nám, léčí nás. Stačí se jen dívat kolem a naslouchat srdcem.
*Morgana*

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA